Skip to main content

Winkelwagen

Er zijn geen producten in uw winkelmand..

Bekijk ons aanbod

HARVEST STORIES, BONUS: DOMEIN ALDENBORGH (NL)

Tja, je had vast gedacht dat ik klaar was met de oogst hè. Toch kon ik het niet laten en ben ik op pad geweest naar het uiterste zuiden van ons land. Aangekomen in het dorpje Eys, Zuid-Limburg, ben ik de berg opgeklommen en mee gaan plukken bij Peter en Chris Pelzer van Domein Aldenborgh. Vader en zoon, natuurliefhebbers in hart en nieren. Domein Aldenborgh is mischien wel de meest bijzondere wijngaard van Nederland, in ieder geval de meest natuurlijke. Dit is het enige wijnhuis van Nederland dat géén koper en zwavel gebruikt, of beter nog, ze spuiten helemaal niks! Oké behalve dan compostthee, een uniek plantenextract om de interactie tussen microben in de bodem en de plant te stimuleren waardoor de laatste zo gezond en sterk mogelijk wordt.

In de Wijngaard, Op de Bodem

Peter is in 1998 begonnen met het planten van de eerste druivenstokken. Bijzonder, Peter is niet begonnen vanuit een uit de hand gelopen hobby voor wijn maar juist voor de plant! Het was heerlijk om mee te helpen bij Domein Aldenborgh, het is tenslotte een wijngaard in eigen land en dan nog eens zo puur! Dit is echt biologisch in het kwadraat. Samen met een handvol betrokken vrijwilligers klommen we de heuvel op en hebben we de laatste Riesling én het overgrote deel van de Gewürztraminer geplukt. Ja je leest het goed, klassieke, onbespoten druivenrassen in Nederland, het kan! Domein Aldenborgh is een symbiotische wijngaard van 3 hectare waar er focus word gelegd op de samenwerking tussen plant en bodem. Dit is ongekend en de natuurlijke manier waarop ze werken is erg bijzonder en zelfs uniek. Serieus, proef de wijnen en ga er eens langs!

Domein Aldenborg

In de wijngaard, kijkend over het glooiende landschap

Ja bergen, nee heuvels, die hebben we in Nederland! Niet noodzakelijk voor druiven zoals veel mensen denken, maar wel beschikkend over een aantal gunstige factoren zoals een goede blootstelling aan zonlicht, goede afwateringen maar ook afvoer van koude lucht. Dit maakt het ecologisch verbouwen van druiven ook iets makkelijker. Maar wat vooral bijzonder is dat op de hellingen van Domein Aldenborgh oppervlakkig kalksteen zit, onder een dunne toplaag van loess. Verder zorgt dit type grond voor interessante en spannende wijnen met knisperende zuren en verfijning. In en rondom de wijngaard vindt je verschillende inheemse planten en genoeg begroeiing die zorgen voor een rijke biodiversiteit.

Compostthee, what the heck?

Ja, de compost extracten  van Domein Aldenborgh zijn uniek. Met hun andere bedrijf Free Soil richten vader Peter en zoon Chris, tevens bioloog, zich op natuurlijke extracten om zo het microbiële leven in de bodem te stimuleren. Dit om te zorgen voor een goed functionerende symbiose tussen plant en microob. Symbiose betekend letterlijk: het langdurig samenleven van organismen waarbij de samenleving gunstig of zelfs noodzakelijk is. Door middel van het compostextract word deze symbiose gestimuleerd waardoor de plant met behulp van de microben natuurlijke antistoffen aanmaakt tegen ziektes en schimmels. Aan de andere kant geeft de plant zijn suikers af die de microben in de bodem voeden.

Free Soil

Natuurlijk wijn maken

Aan het eind van de middag zijn Peter, Chris en ik met z’n drieën de berg afgerold  en hebben we de druiven meteen verwerkt in de kelder. Peter heeft in het eind van de jaren 90 de kelder geheel zelf gebouwd. Nee niet met gewone bakstenen, de kelder is letterlijk uitgehakt uit de berg en de buitenmuren zijn op elkaar gemetselde stenen van het uitgehakte gesteente. De wijn word letterlijk in zijn oorsprong gemaakt. Peter en Chris doen niet aan tovertrucs, geen gekke stofjes, geen toegevoegde zuren, geen tannines, geen chemie. De wijn fermenteert en rijpt een jaar lang op 60 jaar oude vaten van elke 1000 liter. Na een jaar mag de wijn van zijn gistcellen af en al dien niet op fles. Ze maken de wijnen zo puur en natuurlijk mogelijk, het enige wat ze doen is een klein beetje sulfiet voor botteling. Vooral hun mousserende wijn, de Eyra Riesling, verdiend veel lof, knisperende  mousserende wijn vol minrealiteit maar vooral erg complex. Get your hands on a bottle (or two), dit moet je geproefd hebben!