BARBERA, Geen Vrouw Máár een Druif
Op woensdag zijn we weer de wijngaard ingedoken, dit keer niet bij die van Vincent Eymann maar die van Dennis Wolf. Ja, dezelfde gast waar ik vorige week een stuk over geschreven heb. Maar daar werd een druif geoogst die ik totaal niet verwacht had in de Pfalz; Barbera. Een druif uit Piemonte, Noord-Italië. Althans, inmiddels verbaasde het mij al niet meer, in de Pfalz groeit werkelijk waar alles. De druif geeft met een lage opbrengst per stok werkelijk waar fantastische wijnen en laat dat nu juist zijn waar Dennis voor gaat. Barbera barst en knetterd van de zuren en mag lekker lang blijven hangen om zijn optimale rijpheid te verkrijgen.
Een goede Barbera heeft vaak een relatief hoog alcoholpercentage, want alleen dan hebben de druiven hun optimale rijpheid gekregen. Dus let erop als je een barbera koopt, bij Gijs van Vinoteca Lina liggen een paar prachtexemplaren!
Schlossberg, een Betere Afsluiting Kan Niet.
Zo dat was nog eens een afsluiting, het oogsten van Schlossberg. Wellicht de mooiste wijngaard van Eymann, visueel en kwalitatief. De meest fotogenieke druiven van allemaal, in de meest fotogenieke wijngaard die voor de meest tongstrelende wijnen zorgt. Midden tussen de bomen, in een enclave in de bergen staan de druivenstokken dicht op elkaar geplant. Verder zijn de stoken laag en zorgen ervoor dat je tijdens het plukken een kleine hernia krijgt. Maar dat is het allemaal waard. Verder zijn de druiven minuscuul, geconcentreerd en zitten bomvol smaak. Vrijdagochtend, nadat ik ingepakt had, gingen we vroeg op weg om te plukken. De druiven groeien op met machine onbereikbare terassen waar alles maar dan ook écht alles handmatig gebeurt. De enige manier om te oogsten is dus om met emmers druiven berg op en berg af te lopen. Of net zoals vroeger, met een mandachtige rugzak door de wijngaard met een kleine 50 tot 60 kilo druiven op je rug.
De Leermeesters
Vincent Eymann
Eigenaar en wijnmaker van Weingut Eymann, derde generatie. Enorm Veel kennis en een duidelijk visie wat hij wil; terroirgedreven wijnen maken met een duidelijk karakter. Vincent heeft meteen gekozen om wijnen te maken van topterroirs als Sonnenberg, Fuchsmantel en Schlossberg. De laatste percelen zijn door Vincent pas in beheer door Weingut Eymann. Vincent is vooral in de wijngaard te vinden en vergis je niet, de manier van werken in de wijngaard is wellicht hetgeen wat de kwaliteit en het karakter van de wijn het meest bepaald. Verder is Vincent als wijnmaker een duizendpoot, alle facetten, van sales tot de wijnbouw beheerst hij.
Sebastian & Lorenz
Sebastian is de keldermeester bij Eymann, hij is verantwoordelijk voor de vinificatie en stuurt het kelderteam aan. Sebastian beschikt over enorm veel kennis, die hij graag deelt, maar is bovenal ook een superfijn mens. Lorenz is Stagiair maar ook van Lorenz heb ik enorm veel mogen leren. Als telg uit een familie met wijngaarden is hij opgegroeid met wijnbouw waardoor hij veel kennis heeft over de druif. Maar Lorenz is bovenal een gedreven en kundig student oenologie.
Nog meer kennis!
Dennis Wolf
Good old Dennis Wolf, wijnmaker pur sang, tikkeltje eigenaardig en een bibliotheek vol kennis. Dennis heeft na zijn studie in Geisenheim gewerkt bij niet de minste wijnboeren, waaronder Jean-Louis Chaves in de Rhône. Een aantal dagen mee mogen helpen in zijn kelder en wijngaarden die vanaf volgend jaar officieël biodynamisch zijn. Dennis maakt fantastische wijnen van de meest fantastische wijngaarden waaronder top Cru’s zoals twee GG’s (Grosses Gewachs).
Jan Eilers
Nog een vriend van Vincent, wijnmaker in spé, altijd goedgehumeurd en bovenal zeer spraakzaam. Jan Eilers is geen telg uit een wijnfamilie zoals Vincent en Dennis maar bezit net als hen enorm veel kennis over het vak.