ON Y VA! ALSACE, ELSASS, ELZAS - Sober Skip to main content

ON Y VA! ALSACE, ELSASS, ELZAS

Tja, moesten we er wel op uit? Naar het buitenland, met Corona? Misschien niet zo verstandig? Op de terugreis waren we aan het hoesten, snotteren en zweten. Oh shit… het was loeiheet, maar afgelopen zaterdag had ik toch echt bijna 40 graden koorts. Zondagochtend hebben we dan ook meteen een test afgenomen en maandag hebben we de uitslag gekregen, beiden negatief. Geen Corona dus waarschijnlijk was het gewoon een flinke verkoudheid door de airco en koorts van de hitte.

Slechts een paar uur in de auto en je bent er!

Maar wat was het heerlijk, en wow(!) wat is de Elzas toch een prachtig gebied. Een uniek gebied in Frankrijk dat met zijn vakwerkenhuizen eerder doet denken aan Duitsland. Niet gek, de Elzas is de afgelopen eeuwen dan ook meerdere keren zowel Duits als Frans geweest. Maar de ziel van de Elzas is toch echt door en door Frans. A fijn, genoeg geschiedenis, dit verhaal draait om wijn, mooie wijnen, de mooiste wijnen.

Wat maakt de Elzas nu zo speciaal?

Nou allereerst is de Elzas naast Champagne het meest Noordelijke wijngebied van Frankrijk. Nou en? Niks nou en, slechts een paar uur in de auto en je bent er! Vanuit het al dan niet zonnige zuiden van het land, Venlo, was het slechts een rit van 4,5 uur. Wat de Elzas nog specialer maakt is dat het werkelijk waar een Walhalla is voor biologische en biodynamische wijnbouw. Waarom? Het is zo goed als de droogste regio van Frankrijk, daardoor is de druk van onder andere schimmelziektes een stuk lager. Alleen aan de Spaanse grens valt minder regen, zelfs in de zonovergoten Provence valt meer regen. Hoe dat komt? Nou de Vogezen, een bergketen, werkt als een schild en houd als het waren grote hoeveelheden regen tegen. De Elzas ligt, zoals ze het noemen, in de regenschaduw van de Vogezen.

In 2018 was 16,5% van de wijngaarden biologisch waarvan 5,6% biodynamisch, en het groeit nog steeds (bron: BKWineMagazine). Wat het verschil is tussen de verschillende landbouwmethoden leg ik binnenkort uit. We zijn bewust alleen bij biodynamische wijnboeren op bezoek geweest, omdat wij als Sober dit systeem volledig omarmen.

Arrivé!

Toen we zondag, aan het eind van de middag, in de Elzas waren gearriveerd wilde we langsgaan bij Domaine Achillée, maar helaas hadden zij geen tijd. Toen hebben we bij een kleine stand langs de weg wat wijnen geproefd van het biologische wijnhuis Bléger. De meeste waren saai, de zuren ontbraken en de wijnen waren over het algemeen vlak, op een paar aardige wijnen na. Niet het meest spectaculaire begin van de reis.

Maar dit kwam duidelijk niet overeen met de rest van de reis! Maandag hebben we de hele dag rondgereden en hebben we werkelijk waar de meest fantastische wijnen mogen proeven en de meest krachtige ervaringen gehad! Allereerst wilden we langs bij het alom gerenommeerde Zind-Humbrecht… maar toen bleek Google maps ons naar een andere Humbrecht te hebben gestuurd, namelijk Humbrecht 1619. Eenmaal daar dachten we, nou ja, waarom proberen we het niet! Buiten stonden twee nieuwsgierige oude vrouwtjes vanaf elk hun eigen balkon te roepen dat we aan moesten bellen, net een film. Ze bleven rustig kijken en vroegen of er iemand aan kwam. En ja hoor, er kwam iemand aan, we liepen rustig naar beneden richting de Cave (wijnkelder). De Cave leek vooral op een bruine kroeg maar dat deed de pret niet drukken! Het bleek een verre neef van Zind-Humbrecht te zijn.

Humbrecht 1619

De zoon des huizes, Max Humbrecht, ontving ons met veel enthousiasme en heeft ons met veel trots de wijnen laten proeven. Wat bleek, de wijnen waren allen biologisch gecertificeerd maar ze werken biodynamisch. Ze zijn op dit moment druk bezig om certificering te krijgen van het biodynamische keurmerk Demeter. De wijnen waren stuk voor stuk elegant, verfijnd en bevatten een rijkdom aan verfijnde zuren. Ja dit zijn de zuren die je wilt in Elzasser wijnen, ze zorgen voor verfrissing, balans en houdbaarheid. We hebben nog een lang gesprek gehad in de wijnkelder en voordat we het wisten was de kofferbak al gevuld met 2 dozen wijn… Binnenkort verkrijgbaar bij Sober?

Barmès-Buecher, Josmeyer en meer!

Daarna gingen we naar het fantastische Barmès-Buecher, waar moeder Geneviève ons ontving. Geneviève barstte van de energie en heeft ons hun fantastische lijn wijnen laten proeven. De wijnen worden sinds de tragische dood van haar man in 2011 gemaakt door haar zoon Maxime. Van algemene wijnen tot de Grand Cru’s, de wijnen van Barmès-Buecher barsten stuk voor stuk van de mineraliteit, balans, lengte, intensiteit en complexiteit. Als we op de terugweg nog maar ruimte hebben voor onze koffers…

Later die dag zijn we nog langsgegaan bij het wijnhuis Josmeyer, op zich prachtige wijnen. Kwalitatief vergelijkbaar met de wijnen van Barmès-Buecher maar net wat strakker en iets minder levendigheid. Over levendigheid gesproken, Marc Tempé, ons laatste adres van de dag. Wat een wijnen, wat een wijnmaker en wat een ervaring was dat! Benieuwd? Check mijn blog voor volgende week, deze is gewijd aan ons bezoek bij Marc Tempé!