WIE MAAKT HET? MARC TEMPÉ! - Sober Skip to main content

WIE MAAKT HET? MARC TEMPÉ!

Tsja, wijnmakers, je hebt ze in alle vormen en maten. Groot of klein, dik of dun, extravagant of timide, kunstzinnig of juist technisch. Wijnmakers zijn gewoon mensen, in ieder geval mensen die écht keihard werken zodat jij iets moois in je glas hebt op die heerlijke vrijdagavond aan het eind van je overvolle werkweek. Voor wijnmakers (en wijngaardeniers) gaat het werk gewoon door, de natuur laat immers niet op zich wachten.

Ik was verkocht bij de allereerste druppel

Dit verhaal gaat over ons bezoek aan Marc Tempé, deze wijnen heb ik recent ontdekt via Tjitske Brouwer van wijnkoperij Vinoblesse, maar ik was verkocht bij de allereerste druppel. Alleen al het stuivende aroma uit je glas is al een waar genot. Marc Tempé cultiveert voornamelijk typische Elzasser druiven zoals Riesling en Gewürz(traminer) die van nature een zeer uitgesproken aroma hebben. Verder maakt Tempé wijnen van de vooral de grijze maar ook de witte en zwarte pinotdruiven en staat er nog een handje vol stokken met Chasselas, Auxerrois en Sylvaner aangeplant.

Een duidelijke visie

A fijn, wat maakt dit domein zo bijzonder, wat maakt de wijnen zo bijzonder en wat maakt deze ervaring zo bijzonder!? Nou, Marc Tempé is een wijnmaker die vooral extravagant is maar toch timide, want bezoeken is niet zo makkelijk. Marc Tempé maakt zijn wijnen, samen met zijn vrouw Anne-Marie, vooral kunstzinnig maar toch zeer technisch. De ouders van Marc en Anne-Marie verbouwden uitsluitend druiven voor de verkoop. Met de gezamelijke wijngaarden zijn zij in 1993 gewaagd begonnen met de productie van eigen wijnen. Deze wijnen worden gedreven door één duidelijke visie, overweldigende passie maar ook door uitzonderlijke liefde voor het terroir, de bodem, de plant en het ambacht van wijnmaker.

Marc Tempé heeft een achtergrond bij de het Institut national de l’origine et de la qualité (INAO) en weet daarom precies wat zijn terroir brengt. Het INAO bepaald namelijk producten van beschermde oorsprong en geeft daarom gebieden en percelen zoals de Champagne regio, een grand cru wijngaard maar ook bijvoorbeeld Brie de Meaux een beschermde oorsprongsbenaming.

Biodynamie

Om het meeste uit de bodem te halen werkt Marc Tempé biodynamisch, door deze regenatieve vorm van landbouw blijven de bodem en de natuur in balans maar word deze óók versterkt zodat de wijnstokken van nature zo gezond mogelijk zijn. Door op deze manier te werken, vertelde Marc Tempé mij, nemen de planten de mineralen uit de bodem beter op. Door klimatverandering is het behoud van zuren in de druif een groot thema in de wijnwereld. Marc Tempé, heeft door biodynamisch te werken, geen probleem met het verlies van zuren aangezien de plant de mineralen die belangrijk zijn voor zuren uitzonderlijk goed kan opnemen.

Voor een gesloten deur

Ons bezoek was een uitzonderlijke ervaring: aanvankelijk rommelig maar daarna was het bijzonder intiem, enorm gastvrij, puur en bovenal waren de wijnen erg maar dan ook erg goed! Via Tjitske hadden we de mogelijkheid om Marc Tempé op maandag na vijfen te bezoeken. Eenmaal in het sprookjesachtige Zellenberg aangekomen, gelegen op een heuvel omringd door een zee van wijngaarden, stonden we voor een grote gesloten houten deur. Toen heb ik Tjitske maar even gevraagd of we goed zaten en wat bleek; “gewoon even het nummer op de poort bellen”. Ik kreeg Marc aan de lijn maar aangezien mijn Frans een drama is verstond ik er uiteraard geen drol van. Toen heb ik het geprobeerd in het Engels en het Duits maar ook dat ging niet zo vloeiend; “telefoon opgehangen”. “Shit”, dacht ik, “alles voor niks”. Dat dacht ik niet alleen, mij mezelf zijnde, zei ik het ook tegen Nirmal. Maar zo’n kleine twee minuten later belde Anne-Marie en die sprak gelukkig Engels. En toen, opeens, keek er een man fronsend uit zijn raam. “Dat gezicht komt me bekend voor”, dacht ik. Het was bleek Marc Tempé te zijn. Ik maakte het gebaar dat ik had gebeld en riep: “Ich habe jetzt Angerufen”.

Hout, hout en nog eens hout

Hij kwam naar beneden en keek toch nog beetje fronsend. “Heeft hij er wel zin in”, dacht ik. Maar al gauw bleken we in een warm bad te zijn terechtgekomen. Marc en ik konden ons in ieder geval verstaanbaar maken door het “OK” Duits dat we beiden spraken. We werden rondgeleid in de kelder en daar stond het bomvol met eikenhouten Tonneaux en Fûts, Marc Tempé zijn uitzonderlijke kenmerk. “Alles op (groot) hout, want hout ademt, het leeft”, is de visie van Tempé. En ik ben het zeker niet oneens, in hout én in de kelder creëer je een eigen microbiologie die in symbiose staat met de wijn. De geeft de wijn een typisch en onmiskenbaar karakter. Marc Tempé: “alles minimaal 2 jaar op hout”.

Proeven in de woonkamer

Eenmaal in de woonkamer aangekomen hebben we ongeveer twee uur intiem gepraat, gekletst en hun wijnen mogen proeven. Stuk voor stuk fantastische nectar die allen een harmonie waren van suikers, zuren en aroma’s. De wijnen hadden stuk voor stuk een enorm smaakgehalte en bevatten een aangename lengte. Balans, lengte, intensiteit en complexiteit (BLIC) zoals we dat in de wijn noemen. Máár wat de wijnen allemaal hebben: ze barsten van het leven. Je proeft dat ze met hart en ziel gemaakt zijn én dat de visie van Tempé gewoon werkt. Het klinkt misschien gek, wijnen zijn mijn passie, maar ik ben nog nooit zo emotioneel geraakt door het proeven van wijn. Alles klopte, de sfeer, de locatie, het moment, de mensen en bovenal de wijnen.

Natuurlijk konden we het niet laten en hebben we een aantal flessen meegenomen. Deze ervaring was wederom een bevestiging waarom ik wijn zo mooi vind maar bovenal waarom ik in de toekomst nog verder de wijn in ga. Tot slot werden we nog aangenaam verrast door Marc en dit bijzondere moment was compleet.

Dit was nog niet alles, we hebben kort gesproken over de plannen die we hebben met Sober voor de toekomst. Marc was zeer geïnteresseerd en liet weten eventueel te kunnen helpen. Wat die plannen zijn, dat houden we nog even voor onszelf.

 

Dankjewel Marc, Anne-Marie, Tjitske en Esmee