Deel 1: De plant en de oogst
De eerste wijnen worden over slechts enkele maanden gebotteld. Daarom vertellen wij je komende 3 weken in leesvoer hoe onze wijnen, van plant tot fles tot stand komen. Vandaag deel 1: de plant en de oogst.
Hard maar dankbaar werk
Het romantische plaatje wat mensen hebben bij het maken van wijn, prachtig, maar niet bepaald realistisch: het is keihard werken. Je werkt veel buiten, fysiek en met of tegen de elementen. Schoffelen, maaien, snoeien en het aanbrengen van gewasbescherming of compost. Veel en zwaar werk, zeker als je alles natuurlijk, biologisch of biodynamisch doet; alles gaat handmatig of met kleine machines. Dus zonder makkelijke middeltjes als pesticiden tegen ongedierte of herbiciden tegen onkruid. Zoals hier in onze jonge wijngaard te zien houden wij de rijen onder de planten vrij van onkruid en maaien we tussen de rijen. Wij laten tussen de rijen om en om het onkruid lichtjes groeien, zo stimuleren we nuttige insecten en biodiversiteit. Onze druivenboer Dennis teelt zijn druiven biodynamisch en is lid van Demeter, een organisatie die biodynamische bedrijven certificeert.
De oogst komt eraan! Heeft het harde werk geloond?
Zo, het najaar nadert, spannend, want vanaf eind augustus kunnen de eerste druiven geoogst worden. Hebben de druiven de elementen overleefd, is er hagel geweest? Is er voldoende zon geweest, of juist teveel? Was er te veel of te weinig regen, of precies genoeg en ga zo maar door. De druivenplant is robuust maar toch ook teder, ze kan veel hebben maar een hele oogst kan binnen no-time verwoest worden door late vorst, overmatige regen of een zomerse hagelbui. Je kan als boer nog zo goed voor je planten zorgen maar het weer heb je niet in de hand. Uiteindelijk worden de druiven geoogst aan de hand van het suikergehalte, de zuren en de PH waarde. De suikers worden gemeten met een refractometer, zoals Arno hier op de foto doet.
2021: wat was het een uitdagend jaar, met veel regen, net genoeg zon en weinig warmte. Door heel Europa zijn wijngaarden getroffen door late vorst en in Frankrijk word er zelfs gesproken over de kleinste oogst sinds 1970. De druiven van Dennis Wolf hebben echter een fantastisch aroma op weten te bouwen door het koele jaar. De oogst was laat en de opbrengsten waren klein, maar dat komt de kwaliteit alleen maar te goede: meer smaak!
Genieten, de eerste druiven komen eraan!
Het is een zonnige dag, eind september. We krijgen een belletje van Dennis: “we beginnen overmorgen met de oogst van de Pinot Gris en de dag erna oogsten we de Sauvignon Blanc, gaat dat lukken?” We hebben net die dag de vergunning voor het vervaardigen van wijn ontvangen en de kelder moet nog worden afgewerkt, maar we staan te popelen om de druiven op te halen. Er volgen drie hectische dagen, alles halen we zelf op om kwaliteit het best te kunnen waarborgen; Dag 1, de Pinot Gris ophalen en persen. Dag 2, de Sauvignon Blanc ophalen, persen en de Pinot Gris overpompen in de vaten. Dag 3, de Sauvignon Blanc overpompen in de vaten en de eerste metingen verrichten. We zijn bekaf maar we moeten nog een week of drie, het oogstseizoen is begonnen! Hoe het ons verder vergaan is lees je volgende week!